Dag 1. Oirschot – Vissenaken

Minder leuk is de gedachten dat er op het eind van de dag een weerswaarschuwing is uitgegaan, er is een flink onweer op komst vanuit Frankrijk (net in de richting die wij op gaan). Dat wordt dus doorfietsen.

grensDe route is prachtig. Veel door bossen van de Noord-Brabantse en Belgisch Limburgse Kempen. We komen weinig tot geen mensen tegen en de route gaat bijna geheel over voor gemotoriseerd verkeer gesloten wegen. Vaak volgt de route oude spoorbanen die tot fietspaden zijn omgebouwd.
De lunch nuttigen we in Koersel, bij de uitkijktoren, midden in de bossen. Een flinke kop soep en een groot bord met pasta zullen voor de nodige energie voor die middag moeten zorgen.

DiestAangekomen bij Diest fietsen we dit mooie plaatsje even in om het Begijnhof te bewonderen. Ter hoogte van Halen doemen de eerste wolken op ter aankondiging van het voorspelde onweer. In de buurt van Geetbets is in de verte al te zien dat de lucht donkerder en dreigender wordt, er steekt wat wind op, gelukkig in ons voordeel zodat we flink wat vaart kunnen maken.
Ook hier is de route weer perfect. We volgden wederom een oude spoorbaan door een mooi landschap.
Inmiddels is de lucht in de richting van waar wij heengaan donkerder en donkerder aan het worden tot bijna zwart toe en het lijkt eerder op laat avond dan op middag.

Als we Tienen binnenrijden begint het flink te waaien en vallen er de eerste druppels. Gelukkig loopt de weg richting het centrum van Tienen flink naar beneden en komen we nog net op tijd op de mooie markt aan. Tijd om die mooie markt te bewonderen hebben we helaas niet want we worden inmiddels gezandstraalt door de hevige wind die is opgestoken.
Boven Tienen zien we in de verte een heuze windhoos opdoemen en we zien de dakplaten en allerlei andere zaken op zo´n 30 meter hoogte door de lucht draaien. We zetten vlug onze fietsen tegen een muur en vluchten een kroeg binnen. Inmiddels vliegen de stoelen, tafels, parasols en wat zo meer over de markt en barst een hevige bui los, een ware wolkbreuk.
We zijn niet de enige die naar binnen gevlucht zijn, de kroeg zit aardig vol. We bestellen een pintje en kijken hoe het noodweer Tienen teistert. Tevens een goede test om te zien of de tassen waar onze bagage in zit ook daadwerkelijk waterdicht zijn, een zorg voor later. We beseffen ons maar al te goed dat we veel, heel veel geluk hebben gehad.

Als na zo´n half uur het ergste voorbij is springen we op onze fiets naar de overkant van de markt om daar wat te gaan eten. Als het eten in onze maag is verdwenen (wat smaakt dat toch lekker na zo´n dag fietsen) is het weer opgeklaard.
De grootste hitte is uit de lucht en we vervolgen onze laatste kilometers richting de B&B, onderweg zien we wat het onweer allemaal heeft aangericht. Overal afgerukte takken, omgewaaide bomen, dakpannen en andere troep op straat.
Aangekomen op de B&B een verkwikkende douche, nog even napraten over de tocht en dan naar bed.

Ondanks het weer aan het einde van de dag was het een prachige tocht, dat belooft nog wat voor de komende dagen.
En, oh ja, de tassen van onze Extrawheel zijn inderdaad waterdicht. Alle bagage is nog keurig droog.

140 km gefietst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: